U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mindfulness & Open Focus

Dat waar mindfulness ten diepste naar verwijst is voorbij woorden. Stilte, innerlijke vrede: ze zijn simpelweg altijd aanwezig, voorbij de drukte in het hoofd. Hier weer contact mee maken ervaren we als thuiskomen.

In deze verdieping van de mindfulnesstraining leer je op een heel eenvoudige manier om weer contact te maken met deze wezenlijke stilte en ruimte. Daarmee laat je stress gaan en je leert beter te begrijpen hoe je op een juiste manier mediteert.

Sinds 2014 geef ik nascholing over mindfulness en Open Focus™ aan mindfulnesstrainers. Dat wordt als een bijzondere verheldering van de training ervaren. Nu maak ik deze benadering ook beschikbaar voor jou als je eerder een mindfulnesstraining hebt gevolgd of anderszins meditatie ervaring hebt. Ook als je veel meditatie ervaring hebt zal deze training waarschijnlijk een eye-opener zijn.

Binnen deze training ga je aan de slag met meditatie oefeningen waarin specifieke Open Focus instructies zijn verweven. Het maakt de oefeningen effectiever, gemakkelijker en je zult veel beter begrijpen hoe je op de juiste manier mindfulness oefeningen doet. Je zult merken hoe je op een heel eenvoudige manier weer bewust contact maakt met ruimte en stilte in jezelf.

Veel mensen lopen vast met meditatie oefeningen of hebben het gevoel dat het stagneert. Ze vragen zich af hoe dat komt en hebben er geen zicht op hoe er anders mee om te gaan. Je kunt er vrij zeker van zijn dat deze workshop je vragen gaat beantwoorden.

Hoewel mindfulness naar gewaarzijn en aandacht verwijst, wordt in de mindfulnesstraining niet uitgebreid en expliciet stilgestaan bij de verschillende vormen van aandacht en hoe dat samenhangt met je manier van functioneren van dat moment. Open Focus training kijkt juist heel specifiek en systematisch naar de verschillende stijlen van aandacht en het verband daarvan met je manier van functioneren in je dagelijks leven.

Open Focus combineert solide wetenschappelijke inzichten met praktische eenvoudige oefeningen. Het is ontwikkeld door dr. Les Fehmi (Princeton, USA), een wetenschapper en onderzoeker en een van de pioniers in EEG en bewustzijns-onderzoek. Les Fehmi constateerde dat veel mensen in een staat van chronische stress verkeren en ontdekte dat die staat altijd gepaard gaat met een specifieke vorm van aandacht: een vernauwde sterk gefocuste aandacht. Door te leren om bewust te schakelen naar een meer open vorm van aandacht, leer je op een meer ontspannen, flexibeler en opener manier in het leven te staan.

Hoe je aandacht schenkt bepaald je emotionele en lichamelijke welzijn.
Misschien herken je het wel: als je gestresst bent is je aandacht vernauwd, gekokerd (meestal op "het probleem"). Als je je ontspannen en op je gemak voelt, is de vorm van je aandacht veel meer open en ruim. Meestal veronderstellen we dat de aandacht ruim en ontspannen voelt omdat je je ontspannen voelt. Maar het is andersom: als je de aandacht opent en verruimd dan gaat dat gepaard met ontspanning en een gevoel van op je gemak zijn. Je bent aandachtig met je hele geest-lichaam, niet alleen met je hoofd.
De vorm van aandacht is de context, de ruimte, waarbinnen je al de verschillende gewaarwordingen, gevoelens en gedachtes (de content) ervaart. Meestal zijn we alleen maar met de content bezig en vergeten we de context, het gewaarzijn en de aandacht zelf.

Open Focus traint dus aandachts-vaardigheden, en aandacht is ons meest fundamentele gedrag. Fundamenteel, omdat het de vorm van aandacht is die bepaald hoe je waarneemt, met andere woorden: hoe je het leven ervaart ! Door tussen verschillende vormen van aandacht te leren schakelen, inclusief een meer open aandacht, ga je spontaan meer ruimte en rust in je leven ervaren.

Bij deze training ontvang je geluidsbestanden van mindfulness oefeningen met daarin verweven Open Focus instructies.

Donderdagavond van 19.15 - 21.45 op 3, 10 en 31 oktober en zondag van 10.00 - 16.30 uur op 27 oktober 2019

Kosten: 145 euro inclusief mp3 bestanden met oefeningen en syllabus

Lokatie: landgoed Bleijendijk in Vught

 

Inschrijven: stuur een mail met je naam en telefoonnummer naar gijs@openfocus.nl. Of bel 06-20953163