Als je niet stilstaat, dan groei je niet!
29 juli 2021

Wat de meest beknopte meditatie instructie is?
STOP !

Is dat nou zo ingewikkeld ? Dat blijkt knáp moeilijk!
Want meestal verlies je je in de maalstroom van doen, denken en onderweg zijn. Ons motto lijkt vaak “ik ren dus ik ben”.
Dus je hebt niet het gevoel van thuis zijn bij jezelf. Je hebt juist het gevoel van continu onderweg zijn, continu áán staan.

Hoe kan het nou dat je zo iets eenvoudigs als simpelweg thuis zijn in dit moment, als moeilijk ervaart?

Door de dag heen is je aandacht vrijwel continu bij wat je nog wil, of wat je niet wil, en bij allemaal dingen buiten je. Met alle groei en controle loop je jezelf voorbij. En met “jezelf” bedoel ik het besef van “er zijn”.
Wij leven in een cultuur van groeien en nog eens groeien. Altijd onderweg naar meer. We hebben het idee dat door groei alles beter wordt.
Is dat zo ?

En als je je niet helemaal vervuld voelt, passen we hetzelfde recept toe: je moet groeien. Dat betekent sleutelen aan jezelf. Onderweg naar een beter ik.

Jaren heb ik besteed aan psychologisch werken aan mezelf en aan verander gerichte therapie voor anderen. Biedt het iets? Natuurlijk wel, zeker. Maar de angel blijft meestal aanwezig.
Want weet je wat me bij iedereen steeds meer ging opvallen in al dat werken aan jezelf, je relaties, je carrière, je verlangens?

Een tekort aan stilstaan. Altijd onderweg.

En wat is de wortel van dat altijd onderweg zijn? Het gevoel dat je er nog niet bent. Dat er iets mist en dat het leven pas echt volledig is als je “dat” hebt. Of het gevoel dat je ergens vanaf moet en dat het leven pas echt volledig is als dat weg-opgelost is.

Dit is mijn voorstel: maak een mega-sprong door stil te staan !
Misschien ben je er al. Maar zie je dat niet. Omdat je zó onderweg bent.

Wat is er nodig om stil te staan? Niets. Toestaan ! Toestaan is een ander woord voor accepteren. En accepteren, dat is een ander woord voor “het mag zijn”. Een uitnodiging om het leven te omarmen.

Hoe zou dat zijn, als je hele ervaring van dit moment gewoon mag zijn. Inclusief je verdriet en pijn. Inclusief de hele chaos. Inclusief je worstelen. (als je vrede sluit met dat je onvrede ervaart, kan er vrede zijn) Ik noem dat ook wel leven met bereidheid. De bereidheid om welbewust te ervaren wat je ervaart. Leven met een leeuwenhart. Koninklijk leven.
Vrede sluiten met wat je hier en nu, dit moment ervaart. Dit moment omarmen. Dat is hoe liefde beweegt.

Stop, erken, sta toe en leef niet langer vanuit een gevoel van tekort of het idee dat er iets mis is.
Ontdek hoe rijk je bent, hoe veel krachtiger dan je denkt. Ontdek de Boeddha in jou.
Ben hier, kom thuis, omarm het leven. Het is oké.

En vind op de meest onverwachte plaatsen een leraar. In “
America’s got talent“.

Hartelijke groet,
Gijs