Open Focus
Home > Leren mediteren > Open Focus

Uit de maalstroom

 

Open Focus – de kracht van aandacht

 

Wat als je op elk willekeurig ogenblik doelbewust innerlijke onrust los kunt laten?

Een rustige en heldere geest. Dat is iets wat je kunt ontwikkelen!

Open Focus™, een bewezen wetenschappelijk ondersteunde benadering.

 

Aandacht is de basis van het hele psychologische systeem

Edward Titchener | pionier in aandacht research

Wat is Open Focus?

 

Open Focus is een verrassend eenvoudige en praktische benadering om meer innerlijke ruimte, kalmte en helderheid te ervaren. Deelnemers noemen vaak een gevoel van weidse ruimte en serene kalmte.

Deze methode combineert solide wetenschappelijke inzichten met eenvoudige oefeningen en werd ontwikkeld door Dr. Les Fehmi, een neuro-wetenschapper, psycholoog en Zen-meditatie beoefenaar, en een vooraanstaande pionier in het onderzoek naar de hersenen en bewustzijn in Princeton, Verenigde Staten.

Het brein als dirigent

Aandacht vormt de kern van ons gedrag. Het is essentieel, want waar en hoe we de aandacht plaatsen bepaalt hoe en wat we waarnemen, met andere woorden, hoe we het leven beleven!

Wanneer de aard van onze aandacht verandert, gaat dit gepaard met wijzigingen in de hersenactiviteit (zichtbaar in het EEG). Omdat ons brein alles aanstuurt, hebben veranderingen in de hersenactiviteit direct invloed op het functioneren van ons hele lichaam en geest. Door bewust de aard van onze aandacht te veranderen, beïnvloeden we het functioneren (de arousal) van ons geest-lichaamsysteem.

Leren schakelen

Meestal zitten we vast in een specifieke aandachtsmodus, vaak een vernauwde vorm van aandacht. Het is alsof we verslaafd zijn aan deze vorm van aandacht, waardoor we het grootste deel van het huidige moment missen en in een constante staat van stress leven.

Tijdens de training leer je over diverse vormen van aandacht en hoe je bewust kunt schakelen tussen die verschillende vormen van aandacht. Hierdoor ga je meer ruimte in je leven ervaren. Je leert nieuwe manieren om met uitdagingen en met emotionele of fysieke pijn om te gaan, waardoor je meer rust en lichtheid in je leven ervaart. Bij regelmatige oefening kan deze training fundamentele veranderingen in je leven teweegbrengen.

Open Focus leert je om op een andere manier met situaties om te gaan, waardoor je ontspannener in het leven staat. Als je daar voor open staat kan Open Focus je ook in contact brengen met je spirituele dimensie, met een diep gevoel van verbondenheid en eenheidservaringen. Voor meditatiebeoefenaars blijkt de kennis van Open Focus, met betrekking tot verschillende aandachtsmodi en hun relatie tot emoties, vaak een ontbrekend puzzelstuk te zijn.

 

Door doelbewust te wisselen tussen verschillende manieren van aandacht en het cultiveren van een open aandacht, kun je een ontspannen en lichter leven leiden.

Thema’s in de training

Open Focus

Moeiteloosheid

Open Focus

Vormen van aandacht

Open Focus

Content en context

Open Focus

Stress & de relaxatie modus

Open Focus

Ruimte en aandacht

Open Focus

Het brein en Open Focus

Open Focus

Verzachten van pijn en emoties

Open Focus

Vorm en het vormloze

Wat brengt het je?

  • Je wordt beter in het loslaten van gedachten en piekeren.
  • Je geniet van een grotere innerlijke ruimte en vrede.
  • Het wordt eenvoudiger voor je om te ontspannen.
  • Je bereikt een diepere innerlijke kalmte.
  • Je voelt je meer zelfverzekerd in het vertrouwen op je intuïtie.

 

  • Je waardeert de schoonheid om je heen nog meer.
  • Je ervaart een diepere verbondenheid.
  • Je begrijpt de relatie tussen aandacht en stress.
  • Je leert anders met pijn om te gaan.
  • Je leert om lastige emoties effectief aan te pakken.

Open Focus bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

In 2010 maakte ik kennis met Open Focus. Ik ontdekte hoe Open Focus zowel aandachtstraining als EEG-biofeedbacktraining integreert. Beide benaderingen waren me al bekend. Aandachtstraining, omdat ik sinds 2006 mindfulnesstrainingen geef. En EEG-biofeedback oftewel neurofeedback, omdat ik er al enkele jaren mee werkte. In 2010 reisde ik naar Princeton, VS, om de opleiding tot Open Focus-trainer te volgen bij de grondlegger, Dr. Les Fehmi. De effectiviteit van de oefeningen en de theorie waren verbluffend. In datzelfde jaar introduceerde ik de allereerste Open Focus trainingen in Nederland.

Ruimte en vrijheid

Open Focus heeft een aanzienlijke impact op mijn leven gehad. Je kunt elementen ervan terugvinden in al mijn andere trainingen. Het heeft mij persoonlijk vooral een gevoel van ruimte en vrijheid gebracht. In de loop der jaren heb ik opmerkelijke veranderingen gezien bij deelnemers. Soms werden langdurige problemen binnen enkele dagen opgelost. Het is een buitengewone methode waar ik bijzonder enthousiast over ben. Ik laat je er graag mee kennis maken. Zodat jij ook deze resultaten kunt gaan ervaren. Zodat jij er ook weer anderen over kunt vertellen. Daarom krijg je nu de ambassadeurs korting.

 

Door het bos lopen en tegelijkertijd bewust zijn van de geluiden van zingende vogels, de geur van bloemen, de zachte bries die je huid streelt, het zien van de bomen én de ruimte en stilte waarin al deze zintuiglijke gewaarwordingen plaatsvinden, dat is Open Focus.

Les Fehmi

– Uit de maalstroom –

de Open Focus workshop

Deze intensive is een goede introductie van Open Focus. Het is een vooral een praktische workshop, bedoeld om in één dag met persoonlijke begeleiding te leren wat Open Focus is en hoe je het toepast. Je krijgt een hele dag live instructie en begeleiding. Je gaat meteen meer ruimte ervaren in je leven. Zo stap je uit de maalstroom en krijg je rust in je hoofd.

Om je Open Focus nog meer eigen te maken en te integreren in je dagelijkse leven raadt ik je aan om na deze eendaagse workshop verder te gaan met oefenen. Dan is het fijn om doorgaande support te hebben met de 5-weekse online training . Zo heb je het beste van allebei: een hele dag hands on training op locatie en vervolgens een uitgebreide stap voor stap begeleiding die je op de momenten die jou uitkomen kunt volgen. Dat is een heel fijne combinatie die je ook nog eens met een flinke korting als pakket kunt boeken.

inhoud van de training

/ 6 modules in de online leeromgeving:
– 12 instructie video’s
– heldere uitleg
– oefenbladen
– een pakket mp3-bestanden met gesproken oefen-instructies om te downloaden

Je investering

per week/module: 50 minuten
oefeningen: 20-30 minuten per dag

 

Gijs Tecklenburg Open Focus

 

100% garantie

Doordat ik meer dan 14 jaar ervaring heb met het geven van deze training weet ik dat het werkt.

Ik ben er daarom van overtuigd dat het jou ook gaat helpen.

Ik geef je met vertrouwen 100% garantie

Als je er mee aan de slag gaat en binnen 2 weken niet tevreden bent, dan krijg je zonder discussie je geld terug.

Ervaringen van deelnemers

Zo’n twee maanden geleden ben ik begonnen met de open focus training. Ik ben onderuitgehaald door een burn-out en ben een beroeps-piekeraar. Vanaf de eerste keer vond ik het bijzonder prettig om te doen; het zorgde ervoor dat ik de (negatieve) maalstroom van gedachten eindelijk een halt kon toeroepen. Ik had direct het gevoel dat dit het voor mij passende gereedschap was. Makkelijk vind ik het niet, maar iedere keer voelde mijn hoofd helderder en rustiger. Ik merk dat herinneringen die voorheen te pijnlijk waren nu anders beleefd worden, vanuit een gevoel van vrede. – Krista  

 

Eigenlijk ben ik verbaasd over wat de oefening met me doet; ik ervaar een heerlijk gevoel van ruimte en voel me daardoor ontspannen en vrij. Omdat ik me bij de Open Focus oefening zo goed voel, schuif ik het niet van me af, maar verheug me er zelfs op. – Mieke

___________________________________________________________________________

Aan het eind van een open focus meditatie kom ik altijd in een staat van volledige acceptatie. Er zijn weinig kopzorgen die daar weerstand aan kunnen bieden.
Als je je overgeeft aan het voorstellingsvermogen dat de stem van Gijs van je vraagt, vervagen grenzen tussen jou en alles om je heen.
Je wordt in de loop van de meditatie daadwerkelijk één met de wereld en dat geeft een overweldigend gevoel van rust.

___________________________________________________________________________

Allereerst complimenten hoe de cursus in mekaar steekt. Zeer degelijk en professioneel! Ook complimenten aan jou. Steeds de rust zelve. En je hebt humor. Je ademt “ Open Focus”, wellicht het grootste compliment dat ik je geven kan.

Ik lees de theorie en beoefen “Open Focus” iedere ochtend tussen 6.00 en 7.00 uur. Dat gaat prima. En wat ervaar ik ervan? Het houdt me rustig op momenten dat er hectiek is in werk of privé. Erg mooi om nu al te ervaren, ook wetende dat ik hier nog maar zo kort mee bezig ben. Ben zeker van plan om hier in de vroege ochtenden mee door te gaan de komende maanden.

Michiel

___________________________________________________________________________

Ik ervaar meer rust in mijn hoofd, minder piekeren en wat ook zeker minder is geworden is het voor anderen denken en dingen zeggen/doen vanuit die gedachte. Wat opvalt is dat er minder tijdsdruk is, dingen gaan makkelijker en kosten ook minder tijd. Er is meer energie.
Ik heb niet het idee dat ik me in situaties specifiek richt op open focus maar dat het er gewoon is.
Chantal

_________________________________________________________________________________

Ik ben erg blij dat ik me heb ingeschreven.
* Ik vind het fijn om er meer over te lezen in de theoriedelen, je legt het goed en eenvoudig uit.
* De oefeningen helpen me echt om in ieder geval al ter plekke heel veel ruimte te voelen, en los te komen van de focus van vooral toch steeds een wat geforceerde ademhaling.
* Vooral in de natuur kan ik het soms al echt voelen, deze nieuwe ruime blik. Ik ben iemand met een super focus en dus opgaan in 1 klus, of bezigheid. Als ik hardloop zie ik bijvoorbeeld de herten niet, normaliter. Mijn blik wordt al wat wijdser, vooral als ik met die intentie op pad ga 🙂
Marnie

________________________________________________________________________________

 Ik vind de opzet van de kursus heel duidelijk. Fijn dat je zoveel luisterbestanden hebt zodat je kunt variëren. De lessen zijn ook duidelijk en goed om te doen met alle animaties ertussen. Ik ben blij dat ik hiervoor gekozen heb.

Ineke

___________________________________________________________________________

 De open focus oefeningen zijn erg fijn om te doen. Jouw stem, de achtergrond geluiden en de nadruk op ‘niets moet’  maken dat ik tijdens de oefeningen snel in het nu ben.

Bewust zijn van het nu helpt mij om de tijd stil te zetten. En dat is in mijn drukke gezin met vier kinderen zeer welkom 😉

Ik doe de oefeningen zowel in vroege ochtend als in avond. Vaak doe ik ze buiten in de tuin, en ik voel dan als het ware de ruimte door mijn lichaam gaan, en dat geeft mij een extra beleving.

Deze week stond ik aan een balie in een winkel, waar de medewerker lang met een klant voor mij bezig was. Ik merkte wat irritatie bij me. Zeker toen daar de telefoon ook nog ging en niet werd opgenomen. Op het moment dat ik de irritatie voelde in mijn lichaam werd ik me bewust van mijn vernauwde aandacht. Ik werd weer bewust van het nu. Ik kon mijn aandacht openen naar de ruimte om me heen. De pijn op mijn borst zakte weg en toen ik aan de beurt was, kon ik niet anders dan glimlachen naar de medewerker. Dankbaar en blij met deze ervaring.

Ik ben blij met de achtergrond informatie en theorie die je aanbiedt. Dat is voor mij echt een fijne manier omdat ik nogal analytisch aangelegd ben. De combinatie van theorie en ervaren hoe dat in de praktijk werkt is super.

Esther