Open Focus Interpersonal Mindfulness
Home > Verdiepende trainingen > Interpersonal Mindfulness

Interpersonal Mindfulness

Here, where we meet …

Menselijk contact is wezenlijk voor ons. Werkelijk contact vraagt om werkelijke aandacht. Maar in de interactie met een ander blijkt het vaak knap lastig om mindful te blijven. Je verliest je zo gemakkelijk in oordelen, verwachtingen, sociaal wenselijk gedrag en andere automatische patronen. Het is dan moeilijk om mindful in contact met jezelf en met de ander te blijven. Waardoor de rijkdom van het contact verloren gaat.

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field. I’ll meet you there.

Rumi

 

 Wat is Interpersonal Mindfulness?

In de mindfulnesstraining heb je ervaren hoe het is om meer in contact te blijven met je ervaring van dit moment. Met hoe het is, niet hoe je denkt dat het is. Je blik op de wereld is dan weer frisser en helderder. Je wordt minder meegesleurd door oude patronen omdat je waarneming minder wordt gekleurd door oude ervaringen, angsten, verwachtingen, verlangens en gewoontes. Maar in contact met de ander worden die oude patronen en conditioneringen weer heel gemakkelijk getriggerd.

Door mindfulness te cultiveren binnen het contact, kun je meer helderheid en rust ontwikkelen in relatie tot de ander. Daarmee opent zich de ruimte voor werkelijke intimiteit binnen de ontmoeting. Je gaat ervaren dat het mogelijk is om vanuit een volkomen-in-contact-zijn te reageren. Niet vertroebelt door oude patronen en projecties.

Open. De kracht van kwetsbaarheid in contact.

Veel mensen ervaren de beoefening van Interpersonal Mindfulness als de missing link tussen de individuele meditatie beoefening en het dagelijkse leven samen met anderen.

Wat brengt het je?

/ Je integreert mindfulness-vaardigheden in je interacties met anderen
/ Je leert om volkomen aanwezig te blijven tijdens het communiceren,
/ Je leert emotionele en psychologische reactieve patronen in je interactie met anderen te herkennen.

/ Je ervaart meer gemak in relaties, met jezelf en met anderen.
/ De band met anderen, inclusief vrienden, familie en collega’s verdiepen zich.
/ Je gaat je meer op je gemak voelen in relatie tot anderen.
/ Je meditatie verdiept zich.

Interpersonal Mindfulness bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

Interpersonal mindfulness is ontwikkeld op basis van Insight Dialogue, een meditatieve benadering die is ontwikkeld door Gregory Kramer. Ik ben al jaren een grote fan van hem en vindt hem een bijzonder heldere en wijze meditatieleraar. In de loop van de afgelopen twaalf jaar heb ik verschillende Insight Dialogue retraites bij hem gevolgd.

Toen in 2017 de eerste trainersopleiding voor Interpersonal mindfulness werd gelanceerd hoefde ik geen moment over mijn deelname na te denken. Ik had al ervaren hoe deze beoefening je voorbij alle vooroordelen en weerstanden brengt en volkomen opent voor de essentie van een ander. Het licht, de stilte, in de ander. En daarmee brengt het je ook thuis in de stilte van jezelf. Ik ervaar het als een voorrecht om te zien hoe dat proces zich in de trainingen ontvouwd. Het is prachtig en ontroerend.

Hoe stiller je wordt, hoe beter je kunt horen

Ram Dass

Interpersonal Mindfulness

De training Interpersonal Mindfulness is in een prachtig stiltegebied, landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al ruim 14 jaar onze trainingslocatie, is een oase van rust.

Open Focus Bleijendijk
inhoud van de training

/ 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op landgoed Bleijendijk
/ een cursusboek met heldere teksten en instructies
/ boekentips, internettips en inspirerende gedichten

Ondersteuning na de training

Na afloop van de training ben je welkom bij de wekelijkse live online meditatiebijeenkomsten. Kosteloos en zo vaak je wilt.

Tijdsinvestering

Training op locatie: 8 x 2,5 uur
Meditatie-oefeningen: 20 minuten per dag;
De Interpersonal Mindfulness oefeningen
verweef je met je dagelijkse bezigheden

Kosten

355 euro

Data

Woensdagavond 19.15 – 21.45 uur op 31 januari, 7, 14, 21, 28 februari, 13, 20 en 27 maart 2024

Ervaringen van deelnemers

Ik heb het effect van pauzeren, in interactie stilstaan bij jezelf, als iets groots ervaren. Het opent … veel, bijzonder, onverwachts, vertrouwen… Zijn. Ik wilde vooraf mezelf meer in kunnen brengen in interactie met anderen. Dat is gelukt, en meer. Ik kan dit iedereen aanraden om te doen en voor zichzelf te ervaren en ontdekken.

Het is zeker niet gemakkelijk om echt mindfull te zijn in dagelijkse hectiek en gesprekken met anderen. Juist door de cursus heb ik zowel gezien hoe lastig het is, maar ook geleerd hoe waardevol de stilte tussen twee mensen kan zijn, als je het maar gewoon probeert.

In deze training heb ik (weer) bewust kunnen voelen hoe moeilijk ik het vind om in contact met een ander bij mezelf en mijn eigen ervaring/gevoel te kunnen blijven. Maar hoe zuiver het voelt als het me wel lukt. Durven ruimte nemen voor wie ik ben, op elk moment, en een ander mag daar getuige van zijn. – Maddy

De combinatie van mindfulness (stilte) en communicatie is heel effectief. Het brengt je meer dan de gemiddelde communicatietraining. Het is simpeler en spannender tegelijkertijd. Het brengt je veel sneller tot de kern. Het heeft mij ook geholpen mindfulness zelf beter te snappen. – Koos