Open Focus ACT

Acceptance & Commitment
Training (ACT)

Niet later, maar nu!

Je doet je best om het allemaal voor elkaar te krijgen. Maar soms lijkt het wel alsof het worstelen blijft. Het een volgt op het ander en je vecht steeds met vervelende gedachtes en emoties. Je zou zo graag je energie op andere dingen richten, maar je komt er niet aan toe. Kon je het maar wat loslaten!

Het probleem is niet dat je niet in het Hier en
Nu bent. Het probleem is dat je eruit wilt.

Wat is Acceptance & Commitment Training?

Binnen ACT leer je om het zinloze vechten met vervelende gedachtes, emoties en lichamelijke sensaties los te laten. Daardoor ontstaat er weer ruimte om je aandacht te richten op de dingen die je leven zin geven en die je echt belangrijk vind.

Loslaten geeft ruimte

Doordat je geen energie meer verspeeld aan vechten tegen wat je niet kunt veranderen, is er meer energie. Door je te gaan richten op wat je echt belangrijk vindt, ontstaat er weer enthousiasme. Door oefenen en inzicht ontstaat meer psychologis che flexibiliteit. Daardoor kun je meer ontspannen ‘surfen op de golven van het leven’, en blijf je meer gericht op het doen van dingen die echt belangrijk voor je zijn. ACT leert je een lichte, speelse levenshouding, waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop toe wordt genomen.

Zes zuilen

De focus van ACT ligt op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Deze is gestoeld op zes zuilen: Mindfulness, Acceptatie, Zelf als context, Defusie, Waarden en Toegewijde actie.

Zuilen van de training

Open Focus

Controle en vermijding

Open Focus

Bereidheid

Open Focus

Defusie: uit je hoofd

Open Focus

Mindfulness

Open Focus

Wie ben je. Het Zelf.

Open Focus

Gaan voor je waarden

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Iedere week wisselen we ervaringen uit, bespreken we een nieuw thema en gaan daar mee aan de slag met oefeningen. Bij de training ontvang je een uitgebreid cursusboek. Daarin komen de thema’s uitgebreid aan bod en kun je de instructies voor de oefeningen nalezen. Om thuis te oefenen ontvang je mp3 bestanden met gesproken instructies die je stap voor stap door de oefeningen leiden. Tijdens de training kun je daar dan thuis dagelijks mee aan de slag. Reken er op dat je daar 30 minuten per dag voor nodig hebt. Bewuster aanwezig en nieuwe inzichten ontdekkend. Zodat je oude patronen los kunt laten en welbewust nieuwe keuzes kunt maken. Zo ga je steeds meer ruimte en lichtheid ervaren in je leven.

Wat brengt het je?

/ Je begrijpt hoe aandacht en stress samenhangen.
/ Je schakelt flexibel tussen vormen van aandacht.
/ Je leert om uit het piekeren te stappen
/ Je ervaart meer ruimte en rust.
/ Je kunt beter loslaten.

/ Je ontspant makkelijker.
/ Je ervaart innerlijke kalmte.
/ Je geniet meer van de schoonheid om je heen.
/ Je durft meer op je intuïtie te vertrouwen
/ Je kunt beter met zorgen en stress omgaan.
/ Je leert om met pijn om te gaan.
/ Je leert om met lastige emoties om te gaan.

ACT bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

Ik werk nu ruim 10 jaar met ACT. Zowel individueel als in groepstrainingen. In 2008 volgde ik een trainers opleiding ACT bij Jacqueline A-Tjak en Ingrid Postma van de RINO en in 2012 volgde ik nog een ACT opleiding bij Gijs Janssen.

Boeddhistische en westerse psychologie

Wat ik aantrekkelijk vind aan ACT is dat het je uitnodigt om actief aan de slag te gaan. Daarbij heeft het kern ideeën van de boeddhistische psychologie verwerkt en een vertaalslag naar de westerse psychologie gemaakt. Vanuit een jarenlange ervaring in de reguliere GGZ samen met een jarenlange ervaring met boeddhistische meditatie, spreekt me dat huwelijk van boeddhistische psychologie en westerse psychologie enorm aan.

Concreet aan het werk

Het is een benadering die uitnodigt om heel concreet aan het werk gaan met dingen die belemmerend zijn in jouw leven. Mijn rol is er een van coach en facilitator. Ik dien nieuwe vormen van kijken op, samen met werkvormen die jou uitnodigen om te gaan onderzoeken. Ik weet het niet beter, maar ik nodig je uit om opnieuw te kijken. Jij doet de klus.

Misschien heb je de muziek niet voor het
uitkiezen. Maar wel hoe je er op danst.

Acceptance & Commitment Training

De Acceptance & Commitment Training is in een prachtig stiltegebied, landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al ruim 10 jaar onze trainingslocatie, is een oase van rust. We werken vanwege corona met kleinere groepen en houden ons natuurlijk aan alle richtlijnen.

Open Focus Bleijendijk
inhoud van de training

/ 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op landgoed Bleijendijk
/ een uitgebreid cursusboek met heldere teksten en instructies
/ een pakket mp3 bestanden met gesproken meditatie-instructies om te downloaden
/ boekentips, internet tips, inspirerende gedichten

 

 

Tijdsinvestering

Training op locatie: 8 x 2,5 uur
Meditatie-oefeningen: 30 minuten per dag

Kosten

335 euro

Ondersteuning na de training

Na afloop van de training ben je welkom bij de wekelijkse live online meditatiebijeenkomsten. Kosteloos en zo vaak je wilt.