Open Focus voor coaches & therapeuten
Home > Verdiepende trainingen > Open Focus voor coaches & therapeuten

Open Focus
voor coaches & therapeuten

werken met de aandachtsdimensies

Soms kan je je gevangen en opgesloten voelen in een probleem. Terwijl je niet echt ziet wat het nou precies is wat je gevangen houdt. Meestal denken we dat we vast zitten in de inhoud (content) van ons gewaarzijn: de problemen, wat we hebben meegemaakt, allerlei gedachtes, opvattingen en gevoelens. We komen er niet uit, gevangen in een voortdurend bezig zijn met ‘het probleem’. Het probleem scannen we over en over, op zoek naar een oplossing. Open Focus biedt een compleet ander perspectief om hier naar te kijken. In het grote aanbod van therapeutische benaderingen neemt Open Focus een bijzondere plaats in. Door radicaal andere uitgangspunten en door een opmerkelijke effectiviteit.

Jij bent als de uitgestrekte hemel, al het andere is het weer.

Wat is Open Focus voor coaches & therapeuten?

In werkelijkheid is wat ons gevangen houdt niet enkel de inhoud, maar de vorm van aandacht: een vernauwde aandachts-modus. We staan meestal niet zo stil bij aandacht, en als we nadenken over aandacht, dan zien we het meestal vooral als iets wat in ons brein plaatsvindt. Iets wat exclusief in ons hoofd plaatsvindt. Maar in feite ben je aandachtig met je hele lichaam, je hele systeem doet mee. Als je in een vernauwde vorm van aandacht functioneert, dan gaat dat gepaard met lichamelijke verschijnselen zoals een verhoogde hartslag, intensievere en snellere ademhaling, verhoogde bloeddruk en verhoogde spierspanning. Deze vorm van aandacht gaat gepaard met specifiek e EEG patronen in het brein. En omdat het brein het hele geest-lichaam systeem aanstuurt, reageert het in alles daarop. Je bent aandachtig met je hele geest-lichaam systeem.

Verhelderend perspectief

De meesten van ons zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan van verschillende aandachtsdimensies. In onze cultuur herkennen we het repertoire van verschillende vormen van aandachts-stijlen over het algemeen niet, laat staan dat we er gebruik van maken. De koppeling die binnen Open Focus wordt gelegd tussen verschillende vormen van aandacht en je manier van functioneren kan een heel verhelderend perspectief geven en heel nieuwe mogelijkheden openen. Niet alleen zijn de oefeningen heel effectief, maar de achterliggende theorie zoals ontwikkeld door Les Fehmi is bijzonder verhelderend en een eye-opener. Door het integreren van inzichten en benaderingen uit Open Focus heb je binnen je werk een compleet nieuw perspectief beschikbaar.

Voor wie

De workshop is bedoeld voor coaches, (psycho)therapeuten en trainers op HBO+.

Programma

dag 1

/  Introductie theorie Open Focus
/  Oefeningen om Open Focus te ervaren
/  Hoe herken je verschillende vormen van aandacht
/  Open Focus en het brein, aandacht op niet-iets
/  Oefeningen om Open Focus te ontwikkelen
/  Hoe pas je de oefeningen toe op de juiste manier
/  Open Focus en omgaan met pijn en moeilijke emoties

dag 2

/ Gezien vanuit het perspectief van Open Focus: wat is het helpende aspect binnen coaching en therapie
/ Herkennen van de verschillende aandachtsdimensies bij je client
/ Instrueren en motiveren van je client
/ Oefenen van instructies Open Focus in tweetallen
/ Hoe integreer je Open Focus in je manier van werken, formele en informele oefeningen

Wanneer je ‘ja’ zegt tegen het ‘zo-zijn’ van het leven, wanneer je dit moment aanvaardt zoals het is, kun je een gevoel van ruimte in je voelen dat heel vredig is.

Eckhart Tolle

Wat brengt het je?

/ Een heel nieuw perspectief om naar problematiek te kijken
/ Je herkent verschillende vormen van aandacht
/ Je kent de samenhang tussen verschillende vormen van aandacht en hoe je functioneert
/ Je ziet hoe bepaalde vormen van aandacht je client in een beperkende mindset vast houden
/ Je leert gerichte interventies om dat te doorbreken

/ Je hebt zelf ervaren wat Open Focus is
/ Je kunt cliënten een effectieve techniek tegen piekeren leren
/ Je leert wat ruimte en aandacht met elkaar te maken hebben
/ Je leert twee instructiestijlen: directief en suggestief
/ Je kunt aspecten van Open Focus in je huidige werkvormen integreren

Open Focus bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

Toen ik de opleiding voor Open Focus trainer volgde was het me direct duidelijk dat dit een grote impact op mijn werk ging hebben. Ik had op dat moment 15 jaar binnen de reguliere ambulante GGZ gewerkt en had sinds vier jaar een eigen praktijk . Wat voor mij een groot verschil maakte was dat ik nu beter begreep hoe de relatie tussen de inhoud van iets waar je cliënt mee bezig is en de vorm van aandacht waarbinnen het wordt beleefd (als context), alle verschil maakt. Het bepaalt of iets als een probleem wordt beleefd of niet. Ik ben me daarom veel meer gaan richten op de context. Omdat ik zag dat verstrikt zitten in een probleem niet zozeer met de inhoud te maken heeft maar met de vorm van aandacht.

Open Focus en ACT

Het zijn de deelnemers die de ingrediënten toevoegen waardoor e r steeds weer al zoekend en uitwisselend hele mooie nieuwe inzichten ontstaan. Mijn erva ring is dat de groep al gauw een veilige en heel bijzondere plek wordt waar je open durft te zijn en je het allemaal niet hoeft te weten. Dat is een omgeving waar liefdevolle wijsheid t ot bloei kan komen. Dat is kostbaar. De vorige jaargroep besloot dan ook samen nog een jaar door te gaan. Je begrijpt wel dat ik het als een voorrecht ervaar de jaar groepen te mogen begeleiden.

We think of the key, each in his prison Thinking of the key, each confirms a prison

T.S. Eliot

Open Focus
voor coaches & therapeuten

De workshop Open Focus voor coaches en therapeuten is in een prachtig stiltegebied, landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al ruim 10 jaar onze trainingslocatie, is een oase van rust. We werken vanwege corona met kleinere groepen en houden ons natuurlijk aan alle richtlijnen.

Open Focus Bleijendijk
inhoud van de training

/ 2 workshops van 10.00 – 16.30 op landgoed Bleijendijk
/ de complete online open focus training
/ een syllabus met heldere teksten en instructies voor Open Focus level I
/ een pakket mp3-bestanden met gesproken oefen-instructies om te downloaden
/ certificaat

Tijdsinvestering

2 dagen van 10.00 – 16.30
30 minuten per dag in de periode tussen de twee lesdagen

Kosten

395 euro, inclusief koffie en thee en een biologische lunch

Ik heb gewerkt voor:

Open Focus klantenlogos