Open Focus Mindfulness training
Home > Leren mediteren > Mindfulness training

Mindfulness training

Kom thuis in je leven

 

 

Je gaat steeds meer stilte, rust en ruimte ervaren.

Open Focus Bleijendijk

Het Jagershuis op landgoed Bleijendijk, al meer dan 14 jaar de locatie voor mijn trainingen.

Je leven ten volle leven

Misschien heb je een rijk en druk leven, maar merk je dat je vaak wordt meegesleurd door de drukte en alles wat je bezighoudt. Je wil de glans en de glimlach terug in je leven, je niet meer zo verliezen in gedachtes en meer rust en ruimte om te genieten van de kleine dingen die het leven smaak geven. Of misschien wil je leren mediteren en meer in contact zijn met de spirituele dimensie van je leven. Iedereen heeft zijn redenen om te beginnen met mindfulness training. Zeker is dat je gaandeweg meer rust, ruimte en lichtheid gaat ervaren.

Wat is de mindfulness training?

Deze training (de MBSR) is een investering in de kwaliteit van je leven. De training heeft effect, daar hoeft geen enkele twijfel over te bestaan. Het is natuurlijk geen wonderolie, maar na 18+ jaar ervaring in het geven van mindfulness trainingen en meer dan 2400 deelnemers plus dan ook nog eens de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek zeg ik met vertrouwen: de training doet wat het beloofd. Het gaat je veel goeds brengen !

Ik noem de mindfulnesstraining graag een anti-zweef training 😉 Welbewust aanwezig zijn in dit moment. De dingen zien zoals ze zijn, niet zoals je denkt, hoopt, vreest of verwacht dat ze zijn. Niet steeds weg zweven in gedachtes … Je leert om uit de verknoping met je gedachtes en emoties te stappen waardoor het je allemaal niet meer zomaar meesleurt. Zodat je er rustiger naar kunt kijken, meer thuis bij jezelf bent en meer contact hebt met je innerlijk kompas. Je gaat meer rust en kalmte ervaren en je wordt milder en vriendelijker naar jezelf.

Openen voor wat nu is

Als je welbewust aanwezig bent bij wat je nu eigenlijk ervaart, zoals het is, dan stap je vanzelf uit je hoofd en daarmee weer in dit rijke leven … er helemaal zijn! Wanneer je zo opent voor wat nu is, zonder afwijzen en zonder vastklampen of najagen, dan komt er vanzelf een gevoel van rust en vrede op, zomaar. Mindfulness traint een nuchter hoofd en een open hart: aandachtigheid en warme mildheid zijn de twee peilers. Het leven omarmen en thuis komen, in plaats van achter een leven aanjagen. Uit het worstelen en controleren (the presence is a present !).

Diepe tevredenheid

Ben je dan helemaal nooit meer verdrietig of boos als je mindful bent? Natuurlijk wel. Je wordt geen eeuwig glimlachende tuinkabouter! Alleen wórstel je minder met je gevoelens en gedachtes en blijf je er niet in hangen. En op de achtergrond is steeds meer een gevoel aanwezig van “het is goed, wat dan ook, het is goed”. Er opent zich langzaamaan een diepe tevredenheid. Je wordt milder voor jezelf. Dat kan je leren. Het is eenvoudiger dan je misschien denkt. Door de beoefening van mindfulness ga je beter in je vel zitten. Dat is ook fijn voor de mensen om je heen. Zo is jouw mindfulness beoefening ook een cadeau voor anderen. Er komt zachtjesaan meer mildheid en wijsheid in je leven.

Je kunt het leren

De training is geen praatgroep of therapie. Ik noem het ook geen cursus maar een training omdat alleen begrijpen of er over praten of lezen niet voldoende is. Net als piano leren spelen vraagt het om regelmatig oefenen: trainen. Je gaat gericht aan de slag met het trainen van vaardigheden en nieuwe mentale gewoontes en het opdoen van nieuwe inzichten.

Knowledge is experience. The rest is just information

Albert Einstein

Gestructureerd aan de slag in 8 stappen

1

OpenFocus_thema met lijn1

De automatische piloot

2

Open Focus 2

De wortels van onrust

3

Open Focus 1

Lichaamsbewustzijn

4

Open Focus 1

Stressmanagement

5

Open Focus 5

Erkennen & accepteren

6

Open Focus 6

De wortels van verwarring

7

Open Focus 7

Compassie en zorgen voor jezelf

8

Open Focus 8

Mindfull leven

Dagelijkse oefening

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten (op locatie of online). Iedere week wisselen we ervaringen uit, bespreken we een nieuw thema en gaan daar mee aan de slag met oefeningen.

Om thuis te oefenen ontvang je mp3 bestanden met gesproken instructies die je stap voor stap door de meditatie oefeningen leiden. Tijdens de training oefen je daar iedere dag mee. Ga er vanuit dat je per dag ongeveer 30 minuten nodig hebt om thuis te oefenen.

Afhankelijk van wat het beste voor jou werkt, doe je de oefeningen zittend op een kussen, op een stoel, of eventueel liggend. Daarnaast weef je mindfulness oefeningen door je dagelijkse bezigheden heen. Stap voor stap ontwikkel je zo meer mindfulness. Bewuster aanwezig en nieuwe inzichten ontdekkend. Zodat je oude patronen los kunt laten en welbewust nieuwe keuzes kunt maken.

Hoe zou het zijn als

/ Je meer rust en kalmte ervaart.
/ Je gemakkelijker kunt ontspannen.
/ Je minder piekert.
/ Je veel meer geniet van de kleine dingen.
/ Je meer lichaamsbewustzijn ervaart.
/ Je je je lekkerder voelt.
/ Psychosomatische klachten verminderen.

/ Je je meer op je gemak voelt.
/ Je gemakkelijker met emoties omgaat.
/ Je je meer thuis voelt in jezelf.
/ Je meer gecenterd bent.
/ Je je krachtiger voelt.
/ Je je makkelijker kunt concentreren.
/ Je beter weet wat je wilt.

Mindfulness bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

In 2006 introduceerde ik de mindfulnesstraining in deze regio (met trainthebrain.nl). Mindfulness was toen nog niet zo bekend. Op dat moment werkte ik meer dan 20 jaar als therapeut in de GGZ en daarnaast had ik vele maanden in meditatie retraites door gebracht. Vanuit die gecombineerde ervaring voelde ik me geïnspireerd om mindfulnesstrainingen te gaan geven. Ik volgde ondermeer trainersopleiding bij Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness training.

Deze training geef ik sinds 2006 en sindsdien heb ik aan meer dan 180 groepen een 8 weekse training gegeven. Dat merk je. De training heeft in die jaren body gekregen en staat als een huis. Iedere keer opnieuw is het genieten om te zien hoeveel goeds het brengt. Daar word ik blij van! Daarom worden alle trainingen nog steeds door mij zelf gegeven. Je weet dus wie je trainer is.

Helderheid en eenvoud

In de loop van de jaren heeft de training steeds meer aan helderheid, eenvoud en effectiviteit gewonnen. Ik heb geleerd waar de struikelblokken liggen en hoe ik je op een gemakkelijke manier op weg kan helpen in je mindfulness beoefening. Je mag een nuchtere, persoonlijke en goed onderbouwde benadering verwachten.

De training is sinds 2008 op landgoed Bleijendijk in Vught, een prachtige locatie in een groen stiltegebied. Maar je kunt de training ook als online training volgen.

Ondersteuning na de training

Je gaat deze training doen, omdat je waarschijnlijk meer rust, ruimte en lichtheid in je leven wil ervaren. Daar ga ik je optimaal in ondersteunen. Tijdens de training, maar ook na afloop van de training!
Na afloop van de training ben je welkom bij de regelmatige meditatie bijeenkomsten, online én op landgoed Bleijendijk, waar je zo vaak je wil gebruik van kunt maken. Kosteloos!

Trainen bij een ervaren mindfulnesstrainer

De trainingen zijn vaak snel volgeboekt. Als je elders verder op zoek gaat is het goed om kritisch te checken wie de training geeft. Je begint tenslotte maar één keer. Waar je op kunt letten is: wie geeft de training, hoeveel ervaring heeft de trainer met het geven van trainingen én met meditatie beoefening, wat is de verdere professionele achtergrond van de trainer en last but not least, is de trainer lid van de beroepsvereniging, de VMBN.

Vergoedingen

Omdat ik lid ben van de beroepsvereniging VMBN in de hoogste categorie (categorie I) en ben geregistreerd in het Mindfulness Register als gevorderd trainer (zoek op G. Tecklenburg, registernummer 200042 in het Mindfulness Register) vergoeden veel zorgverzekeraars de training. Dat geldt alleen voor de training op locatie. Kijk hier of je in aanmerking komt.

Mindfulness training

De mindfulnesstraining is in een prachtig stiltegebied: landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al meer dan 14 jaar onze trainingslocatie, is een groene oase van rust.

Inhoud van de training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van tweeënhalf uur. In die bijeenkomsten delen we onze ervaringen, bespreken we nieuwe inzichten en theorie en oefenen we vooral veel. Bovendien kun je deelnemen aan de stiltedag om je beoefening van mindfulness nog meer te verdiepen.

Bij de training krijg je een uitgebreid cursusboek waarin je de achtergronden en theorie van de lessen terugvindt en daarbij gesproken instructies voor de oefeningen. Naast het uitgebreide cursusboek krijg je gedurende de training als een extra bonus toegang tot de volledige online leeromgeving met vele instructie video’s, audio opnames, powerpoints en heldere teksten om je training te ondersteunen (kosteloos, normaal 97 euro). Zo kun je ook als je een keer niet van huis kunt, gewoon doorgaan met de training.

Deelname garantie

Mocht je tijdens de cursus een keer niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je in een van de parallelgroepen inhalen of met behulp van het cursusboek of de online leeromgeving. Zo kun je altijd verder met de training.

inhoud van de training

/ 8 bijeenkomsten van 2,5 uur op landgoed Bleijendijk met optie deelname aan de stiltedag
/ een uitgebreid cursusboek met heldere teksten + instructies voor de oefeningen
/ een pakket mp3 bestanden met gesproken meditatie instructies om te downloaden
/ online de beschikking over meer dan 100 uur aan extra unieke meditaties
/ boekentips, internet tips, inspirerende gedichten

Bonus:

Tijdens de training heb je gratis toegang tot de uitgebreide online mindfulness leeromgeving.

 je investering

Training op locatie: 8 x 2,5 uur
Meditatie-oefeningen: 20 – 30 minuten per dag

385 euro
Veel zorgverzekeraars vergoeden de training. Kijk hier of je in aanmerking komt.

Ondersteuning na de training

Na afloop van de training ben je welkom bij de regelmatige meditatie bijeenkomsten, online en op locatie. Kosteloos en zo vaak je wilt.

Open Focus Bleijendijk

Het Jagershuis.

Open Focus Bleijendijk

In de schaduw van de notenboom. Zomerse buiten trainingen.

Ervaringen van deelnemers

 

Professioneel, verzorgd, sterke inhoud, persoonlijk, aandachtig, humor. Gijs weet erg goed waar hij het over heeft, is serieus én kan relativeren.  – Nienke –

 

De mindfulness training bij Gijs heeft me in erg geholpen met het omgaan met mijn burnout klachten. Mindfulness en meditatie waren tot dan toe onbekend terrein en ik stond er zelfs ietwat sceptisch tegenover om eerlijk te zijn. Maar omdat gedurende de training de effecten al merkbaar werden ging het verzet over in overgave en werd op den duur behoefte.
Inmiddels is meditatie onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden.
Trainen in groepsverband werkte vooral in het begin voor mij erg goed om te wennen aan mediteren en vooral niet te snel op te geven.
Gijs is een leraar met veel ervaring en straalt zodoende ook een zekere rust en openheid uit.
De uitgebreide reader en de door Gijs ingesproken meditaties waren tussen de sessies in fijne ankerpunten en maakten dat ik me geen moment in het diepe voelde gegooid.
En nu ook na de training grijp ik er nog regelmatig op terug.
Al met al ben ik blij dat ik deze training heb gevolgd, ik ervaar dagelijks echt meer rust en helderheid waarvoor dank!
– Niels –

___________________________________________________________________________

Dit meditatiecentrum is een begrip in de regio ‘s-Hertogenbosch. Gijs zijn trainingen, workshops, retreats, kortom alles wat hij neerzet zit supergoed in elkaar en werkt ook echt. Eerder had ik al de MBSR gedaan, later volgde interpersoonlijke mindfulnesstraining. Nu ben ik de Open Focus training aan het volgen, dat brengt nog meer ruimte en inzicht! Ik kan Gijs echt van harte aanbevelen. Hij is ook een heel prettig en relaxt persoon.

– Marlies –

 ____________________________________________________________________________

 

Ik heb bij Gijs de 8-weekse Mindfulness (MBSR) training gevolgd.
Wat was het iedere keer genieten, om onder zijn begeleiding met de groep samen te komen op Landgoed Bleijendijk. Als je het landgoed oploopt komt door de prachtige ligging, je de rust al tegemoet. En binnen in ’t Jagershuis ontstond er steeds een warme, veilige sfeer waarin je echt even jezelf mocht zijn/ontdekken. Het cursusboek, de online leeromgeving en de faciliteiten op de trainingslocatie, alles was tiptop in orde. Gijs brengt de theorie achter mindfulness verhelderend over waardoor je echt begrijpt hoe en waarom je de meditaties zo wilt doen. In de praktijk (al oefenend thuis) werd het iedere week duidelijker wat mindfulness aan verrijking brengt in je leven. Voor mij betekent dit meer rust, geluk en (zelf)vertrouwen. Ik zie overal weer kansen en mogelijkheden, wat heerlijk is. Maar, ik weet nu ook dat ik niet met alles wat hoef te doen. Je gedachten niet altijd zo serieus nemen loont. Dus soms aanschouw ik het allemaal maar wat er gebeurd, doe ik niks en ben ik toch tevreden 😉… Bedankt Gijs voor alle waardevolle inzichten en de fijne begeleiding.
– Nancy –

________________________________________________________________________________

 

Ik heb de Mindfulness training als zeer leerzaam ervaren. De thema’s die behandeld werden sloten aan bij mijn wensen. De manier waarop de training is gegeven door Gijs heb ik als enorm veilig en respectvol ervaren. De kennis en begeleiding tijdens de training waren super! En ik raad het iedereen aan om bij Gijs een training te volgen. Ik ben super dankbaar voor deze ervaring en wil Gijs hiervoor enorm bedanken!
– Danielle –

________________________________________________________________________________

 

Enige tijd geleden hebben wij de cursus Mindfulness gevolgd en zijn er heel enthousiast over. Gijs heeft een rustige en heldere benadering en door zijn jarenlange ervaring geeft hij je veel inzichten en eye-openers waar je echt mee verder kunt! Omdat Gijs ook elementen van de Open Focus cursus meeneemt in zijn lessen, gaan we die binnenkort ook doen als vervolg en verdieping op alles wat we al geleerd hebben. Kortom een aanrader.
Bedankt voor alles Gijs!
Thea en Marian
_________________________________________________________________________________ 

Gijs weet stilte toe te laten, bij zichzelf en bij anderen. Hij brengt mensen bij de essentie. Met een eenvoudige vraag kom je bij waar het werkelijk over gaat. Hij creëert daarmee helderheid. Tegelijk is hij praktisch, met een onverwachte dosis humor. Hij heeft oog voor nieuwe mogelijkheden en durft te experimenteren. Wat ik daarnaast boeiend vind is zijn interesse voor de wetenschappelijke achtergrond.
– Suzanne –

 ________________________________________________________________________________

 

Wat een fijne man, wat een fijne plek en wat een fijne cursus! Ging naar mindfulness omdat ik kampte met burn-out klachten . En op aanraden van mijn vrouw die 8 jaar geledens deze cursus heeft gevolgd bij Gijs. Ik wist niet wat ik precies kon verwachten en dat is ook precies wat ik moest doen ,niks verwachten en alles laten komen zoals het komt .Heerlijk op vaste tijden oefenen met meditatie technieken . Erg fijne groep die we hadden ,is op zich geen must want je doet alles zelf maar toch wel fijn . Bedankt iedereen maar vooral Gijs.hoop in de toekomst nog ergens aan te sluiten bij een stiltedag of een vervolgcursus
– Patrick –

 

 

Het is inmiddels al weer wat jaartjes geleden, dat mijn dochter en ik een Mindfulness cursus bij je hebben gevolgd in Vught. Het heeft ons door vele moeilijke momenten heen geholpen en nog steeds. Het hier en nu, nooit geweten van tevoren dat dat zo belangrijk en toch zo  “eenvoudig” zou blijken te zijn, als je het eenmaal door hebt!

Gijs, dank je voor je geduld, je duidelijke uitleg, je wijze woorden, je levenslessen, we nemen ze iedere dag mee! 

– Wilma – 

 ________________________________________________________________________________

Gijs is een ontzettende goede leraar om je onder andere opnieuw te leren beseffen hoe mooi je leven en deze wereld zijn en dat tegenslagen hier soms bijhoren. 

De trainingen zijn alles behalve zweverig, hij zegt zoveel realistische/goede dingen waardoor je eindelijk weer beseft dat je ‘gewoon’ kan accepteren dat het er is en je het niet (meer) kan of perse hoeft te veranderen en hierdoor ook nog innerlijke rust vindt. Heerlijk om dingen los te kunnen laten of beter gezegd, te laten voor wat ze zijn.

– Joyce –

  ________________________________________________________________________________

 Erg heldere en praktische training van een kundige trainer op een prachtige locatie.

– Lotje –  

 ________________________________________________________________________________

Goede mix van theorie en praktijk. Ook als oudere en iemand met een nogal intellectuele opleiding (en nogal rationeel ingesteld) werd ik gegrepen door deze andere aanpak.

– Arie – 

_________________________________________________________________________________

Hele fijne cursus, rustige opbouw, veel afwisseling. Ik ben rustiger geworden, meer een stevige basis. Ik slaap beter. Dank je wel.

– Yvonne – 

________________________________________________________________________________

Ik heb veel aan de training bij Gijs gehad. Leefde vaak in het verleden of in de toekomst. Hele verhalen speelden zich af in mijn gedachten. Hierdoor vergat ik te genieten van het huidige moment. Nu kan ik gedachten herkennen en weet ik dat het gedachten zijn en dat dit niet de werkelijkheid is. Door ademhalingen kom ik los van die gedachten. Mediteren is even een momentje voor mezelf. Duur van de training was ook perfect. Niet te kort en zeker niet te lang.

– Jessica – 

_________________________________________________________________________________

 Je hebt heel veel ervaring en daardoor kun je heel duidelijk en helder uitleggen. Had niet verwacht dat het me deze rust en kalmte zou opleveren.                                           

– Hendrine – 

________________________________________________________________________________

Had mijn twijfels vooraf maar die waren na de 1e bijeenkomst al grotendeels weggenomen. Zeker de training bij jou, je straalt een en al rust uit.                                                            

– Rob –

_________________________________________________________________________________

 

Vandaag de laatste van 8 sessies gevolgd bij Gijs in Vught.
Ik kan iedereen aanraden om deze training te volgen: het is een enorme verrijking van je zijn.
De rust die ik weer in mijn hoofd en lijf heb wil ik nooit meer afgeven dus ik blijf zeker verbonden met mindfulness. De dagelijkse oefeningen zullen mij ongetwijfeld nog verder op weg helpen. Ook sta ik zeker open voor een vervolg.
Gijs nogmaals bedankt. Iedereen uit de groep heel veel succes en misschien tot een stiltedag.
– Marion – 

 _________________________________________________________________________________

Vandaag na 8 bijeenkomsten de mindfulnesstraining afgesloten. De cursus heeft mijn verwachting overtroffen. Ik heb kennis gemaakt met: meer rust, minder piekeren, meer in het hier en nu. De uitdaging wordt nu om mindfulness verder te integreren in mijn leven.
De locatie in Vught en de training van Gijs hebben de mindfulnesstraining voor mij bijzonder gemaakt. Ik blijf zeker in contact door gebruik te maken van de mogelijkheden “vervolg en verder”. Dus tot ziens !
– Karen – 

_________________________________________________________________________________

 In deze tijd van drukte en druk is het goed om structureel tijd en ruimte voor jezelf te nemen. Ik heb deel mogen nemen aan de mindfullness training en heb ervaren dat dit een perfecte manier is om aandacht aan het hier en nu te kunnen geven. De locatie is prachtig en inspirerend en de begeleiding is zeer professioneel. Ik gun het een ieder.
Gijs, dank je wel
– Koos –

_________________________________________________________________________________ 

Hallo Gijs en deelnemers van de training sept.-nov.
Hoe vergaat het jullie? Wat was de training fijn, he?! Volgens mij vond iedereen het jammer dat het achter de rug was. Ik denk er met heel veel plezier en tevredenheid aan terug. De training heeft me veel geleerd en (bijna) elke avond – voor het slapen gaan – doe ik de oefening ‘aandacht voor de adem’ en slaap ik veel beter. En, gedachten zijn maar gedachten… wat een fijne gedachte!
Gijs, nogmaals bedankt! Succes allen en hopelijk tot ziens.
– Karin –

_________________________________________________________________________________

Hoi Gijs en iedereen van de training februari/maart.
Ik zou jullie op de hoogte houden: op bevrijdingsdag is onze dochter Manou geboren!Ze was dus niet veel te vroeg zoals ik dacht maar juist 10 dagen over tijd.
Ik heb tijdens de bevalling ook mindfulness toe kunnen passen. Ik kon er dankzij de training af en toe echt boven gaan hangen en zonder verzet de weeen opvangen. Het gaf mij in ieder geval af en toe een gevoel van “adempauze”
– Kiki –

_____________________________________________________________________________

Een ieder die behoefte heeft aan meer rust, evenwicht en bezieling in zijn/haar leven, kan ik de training mindfulness bij Gijs van harte aanbevelen. De training is heel toegankelijk, vindt plaats op een prachtige plek en onder goede begeleiding.
Gijs, nogmaals dank voor de fijne bijeenkomsten en de inspiratie!
Groet, Karin

 ______________________________________________________________________________

Ik kom net terug van de laatste trainingsavond. Jammer dat de training is afgelopen.
Aandacht voor je lichaam en bewust zijn van de ademhaling is een nieuwe openbaring voor mij. Dagelijks tijd nemen voor jezelf is belangrijk (lifestyle)
In het begin was het moeilijk om de aandacht vast te houden en je niet door allerlei (negatieve) gedachten mee te laten slepen. Hoe meer je met de oefeningen bezig bent hoe meer je je kunt ontspannen. Ik mis het zelfs als ik 1 dag niet geoefend heb 
– Els –

 ________________________________________________________________________________

 Een toegankelijke training in een open en warme sfeer. Heldere begeleiding van een zeer ervaren Gijs. Daarnaast zorgzame aandacht buiten de trainingen om waardoor je prettig gestimuleerd wordt in het uitvoeren van de trainingsopdrachten. Verder vele opties zoals online en lokale bijeenkomsten naast de training om je te kunnen verdiepen in mindfulness. De training levert me meer rust en liefde op voor mezelf en mijn omgeving. Zo ervaar ik nu ruimte voor verdieping.

– Rob –