Open Focus mind&open
Home > Verdiepende trainingen > Mindfulness & Open Focus

Mindfulness & Open Focus

Mediteren begrijpen en verdiepen

Je hebt leren mediteren. Dat gaat natuurlijk – zoals alles in het leven – met vallen en opstaan. Soms heb je het gevoel dat het stagneert en je vraagt je af hoe dat komt. Maar je hebt er geen zicht op hoe er anders mee om te gaan. Je zou ook wel meer willen begrijpen van hoe meditatie nou eigenlijk werkt. Zodat je het meer kunt integreren in je leven.

In deze nieuwe en uitgebreidere Mindfulness & Open Focus training kun je er vrij zeker van zijn dat deze vragen worden beantwoord. In deze uitbreiding van de mindfulnesstraining ga je aan de slag met meditatie oefeningen waarin specifieke Open Focus instructies zijn verweven. Het maakt de oefeningen effectiever, en gemakkelijker.
We gaan ook kijken naar hoe meditatie werkt. Zodat je veel beter gaat begrijpen hoe je op de juiste manier mediteert. Wat is juiste concentratie? En hoe kun je de aandacht volkomen openen.
Je gaat ook zien hoe Open Focus rechtstreeks verwijst naar de waarheid van oude eerbiedwaardige Tibetaanse tradities.
Hoe je op een eenvoudige manier bewust contact maakt met ruimte en stilte in jezelf.

Ik wil luisteren naar mijn zwijgen, daarna zal ik verder gaan en de zee, ik weet het zeker, zal mijn zwijgen wel verstaan.

Toon Hermans

Wat is Mindfulness & Open Focus training?

Hoewel mindfulness naar gewaarzijn en aandacht verwijst, wordt in mindfulnesstrainingen en andere meditatietrainingen meestal niet expliciet stilgestaan bij de verschillende vormen van aandacht en hoe dat samenhangt met je manier van functioner en van dat moment. Open Focus kijkt juist heel specifiek en systematisch naar de verschi llende stijlen van aandacht en het verband daarvan met je manier van functioneren.

Aandacht openen

Hoe je aandacht schenkt bepaald je emotionele en lichamelijke w elzijn. Misschien herken je het wel: als je gestresst bent, is je aandacht vernauwd, gekokerd op het probleem. Als je je ontspannen en op je gemak voelt, is de vorm van je aandacht veel meer open en ruim. Meestal veronderstellen we dat de aandacht ruim en ontspannen is, omdat je je ontspannen voelt. Maar het is andersom: als je de aandacht opent en verruimt dan gaat dat gepaard met ontspanning en een gevoel van op je gemak zijn. Je bent aandachtig met je hele geestlichaam, niet alleen met je hoofd.

Vaardigheden trainen

De vorm van aandacht is de context, de ruimte, waarbinnen je al de verschillende gewaarwordingen, gevoelens en gedachtes (de content) ervaart. Meestal zijn we alleen maar met de content bezig en vergeten we de context, het gewaarzijn en de aandacht zelf. Open Focus traint de aandachtsvaardigheden. Aandacht is ons meest fundamentele gedrag. Fundamenteel, omdat het de vorm van aandacht is die bepaald hoe je waarneemt, met andere woorden: hoe je het leven ervaart! Door tussen verschillende vormen van aandacht te leren schakelen, inclusief een meer open aandacht, ga je spontaan meer ruimte en rust in je leven ervaren.

Thema’s in de training

Open Focus

Vormen van aandacht

Open Focus

Aandacht, stress en arousal

Open Focus

Concentratie & open monitoring

Open Focus

Integreren

In deze training van vier avonden en een volle dag maak je uitgebreid kennis met Open Focus theorie en oefeningen en integreren we dat in onze mindfulness beoefening. Zowel in de meditatie beoefening als in ons dagelijkse leven. We bespreken iedere bijeenkomst nieuwe inzichten, delen ervaringen en oefenen met verschillende meditatie vormen en met Open Focus. We staan ook stil bij enkele van de meest essentiële boeddhistische teksten. Om te zien hoe de principes van Open Focus die wij integreren i n onze meditatie daar ook uitgebreid worden beschreven.

Wat brengt het je?

/ Je herkent verschillende soorten aandacht.
/ Je begrijpt het verband tussen aandacht en stress.
/ Je begrijpt en leert wat juiste focus is
/ Je ervaart meer ruimte en lichtheid.
/ Je weet hoe uit piekeren te stappen.

/ Je kunt makkelijker loslaten, ontspannen.
/ Je begrijpt de principes van meditatie.
/ Je begrijpt en ervaart moeiteloosheid.
/ Je maakt contact met de rust en stilte in jezelf.

Mindfulness & Open Focus bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

Nadat ik bij dr. Les Fehmi in Princeton (V.S.) de opleiding voor Open Focus trainer had gevolgd was ik heel enthousiast. Ik zag hoe de Open Focus theorie ook veel toevoegde aan de mindfulnesstraining. Ik ben daarom vrijwel direct elementen van Open Focus gaan integreren in de mindfulnesstrainingen. En dat bleek goed te werken en was bijzonder verhelderend. Omdat ik zag dat het zo’n mooie aanvulling is ben ik vanaf 2014 nascholing over mindfulness & Open Focus gaan geven aan mindfulness trainers. Mooi om te zien hoe dat een eyeopener was voor trainers. Vanaf 2018 heb ik deze training bewerkt zodat die voor iedereen beschikbaar is.

Nieuwe inzichten

Mindfulness en Open Focus samen vormen een sterk koppel. Het mooie is dat je in de boeddhistische literatuur ziet dat ze onafscheidelijk zijn. Als een logische aanvulling geef ik daarom ook aandacht aan de Tibetaanse benaderingen vanuit Dzogchen en Mahamudra omdat die in zoveel aspecten samenvallen met Open Focus. Het is fijn om te zien hoe moderne wetenschappelijke inzichten samen gaan met traditionele wijsheid. Daar geniet ik van. Het is fijn om te zien hoe dat maakt dat verschillende dingen op zijn plek vallen voor deelnemers en nieuwe inzichten ontstaan. Het brengt een steeds meer herkennen van deze eenvoudige waarheid: Stilte, innerlijk vrede: ze zijn simpelweg altijd aanwezig, voorbij de drukte in het hoofd. Hier weer contact mee maken is als thuiskomen. En dat is waar ik het voor doe.

Er is een presence, een stilte, die eenvoudig is. Er is geen doener, geen schepper van deze stilte. Het is simpelweg in jou, met jou.

Mooji

Mindfulness & Open Focus

De training Mindfulness en Open Focus is in een prachtig stilte gebied, landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al ruim 10 jaar onze trainingslocatie, is een oase van rust. We werken vanwege corona met kleinere groepen en houden ons natuurlijk aan alle richtlijnen.

Open Focus Bleijendijk
complete inhoud van de training

/ 4 bijeenkomsten van 2,5 uur en 1-daagse bijeenkomst op landgoed Bleijendijk
/Incl. uitgebreide online leeromgeving met een complete Open Focus training
/ Een pakket mp3 bestanden met gesproken oefeningen om te downloaden
/ Syllabus

Tijdsinvestering

Training op locatie: 4 x 2,5 uur + 1 dag
Meditatie-oefeningen: 25 minuten per dag

Kosten

285 euro