Open Focus mind&open
Home > Verdiepende trainingen > Mindfulness & Open Focus

Mindfulness & Open Focus

Mediteren begrijpen en verdiepen

 

 

Je hebt leren mediteren. Dat gaat natuurlijk – zoals alles in het leven – met vallen en opstaan. Je wil je meditatie beoefening een nieuwe impuls geven en verdiepen. Je bent benieuwd naar nieuwe kennis en technieken. Soms heb je het gevoel dat het stagneert en je vraagt je af hoe dat komt. Je zou ook wel meer willen begrijpen van hoe meditatie nou eigenlijk werkt.

In deze nieuwe en uitgebreidere Mindfulness & Open Focus training leer je nieuwe aanvullende technieken die je meditatie naar een dieper niveau brengen.

In feite bestaat deze cursus uit drie trainingen: de complete Open Focus training, de Hartcoherentie training en een specifieke ademhalings techniek.

We plaatsen dat vervolgens allemaal binnen de context van mindfulness.

In deze training ga je aan de slag met meditatie oefeningen waarin mindfulness, specifieke Open Focus technieken, hartcoherentie training en ademhalingstechnieken zijn verweven. Zo ontwikkel je tools waarmee je vaardiger en heel gemakkelijk steeds weer thuis komt in de stilte van je zelf.

We gaan ook kijken naar hoe meditatie werkt. Zodat je veel beter gaat begrijpen hoe je op de juiste manier mediteert. Wat is juiste concentratie? En hoe meditatie je naar meer openheid voor het leven brengt. Zodat je nog meer helemaal aanwezig bent en het leven omarmt.
Je gaat ook zien hoe Open Focus rechtstreeks verwijst naar de waarheid van oude eerbiedwaardige Tibetaanse tradities.

Hoe je op een eenvoudige manier bewust contact maakt met ruimte en stilte in jezelf.

Ik wil luisteren naar mijn zwijgen, daarna zal ik verder gaan en de zee, ik weet het zeker, zal mijn zwijgen wel verstaan.

Toon Hermans

Wat is Mindfulness & Open Focus training?

Hoewel mindfulness naar gewaarzijn en aandacht verwijst, wordt in mindfulnesstrainingen en andere meditatietrainingen meestal niet expliciet stilgestaan bij de verschillende vormen van aandacht en hoe dat samenhangt met je manier van functioneren van dat moment. Open Focus kijkt juist heel specifiek en systematisch naar de verschillende stijlen van aandacht en het verband daarvan met je manier van functioneren.

Aandacht openen

Hoe je aandacht schenkt bepaald je emotionele en lichamelijke welzijn. Misschien herken je het wel: als je gestresst bent, is je aandacht vernauwd, gekokerd op het probleem. Als je je ontspannen en op je gemak voelt, is de vorm van je aandacht veel meer open en ruim. Meestal veronderstellen we dat de aandacht ruim en ontspannen is, omdat je je ontspannen voelt. Maar het is andersom: als je de aandacht opent en verruimt dan gaat dat gepaard met ontspanning en een gevoel van op je gemak zijn. Je bent aandachtig met je hele geest-lichaam, niet alleen met je hoofd.

Vaardigheden trainen

De vorm van aandacht is de context, de ruimte, waarbinnen je al de verschillende gewaarwordingen, gevoelens en gedachtes (de content) ervaart. Meestal zijn we alleen maar met de content bezig en vergeten we de context, het gewaarzijn en de aandacht zelf. Open Focus traint de aandachtsvaardigheden. Aandacht is ons meest fundamentele gedrag. Fundamenteel, omdat het de vorm van aandacht is die bepaald hoe je waarneemt, met andere woorden: hoe je het leven ervaart! Door tussen verschillende vormen van aandacht te leren schakelen, inclusief een meer open aandacht, ga je spontaan meer ruimte en rust in je leven ervaren.

Thema’s in de training

Open Focus

Vormen van aandacht

Open Focus

Aandacht, stress en arousal

Open Focus

Concentratie & open monitoring

Open Focus

Integreren

In deze training van vier avonden en een volle dag maak je uitgebreid kennis met theorie en oefeningen uit Open Focus, hartcoherentie training en met specifieke ademhalings technieken. We integreren dat vervolgens in onze mindfulness beoefening. Zowel in de meditatie beoefening als in ons dagelijkse leven. We bespreken iedere bijeenkomst nieuwe inzichten, delen ervaringen en oefenen met verschillende meditatie vormen en technieken. We staan ook stil bij enkele van de meest essentiële boeddhistische teksten. Om te zien hoe de principes en moderne technieken die wij integreren in onze meditatie daar ook uitgebreid worden beschreven.

Wat brengt het je?

 •  Je leert de Open Focus technieken
 •  Je herkent verschillende soorten aandacht.
 • Je begrijpt het verband tussen aandacht en stress.
 • Je begrijpt en leert wat juiste focus is
 • Je ervaart meer ruimte en lichtheid.
 • Je weet hoe uit piekeren te stappen.
 •  Je leert de hartcoherentie techniek
 • Je leert een kalmerende ademtechniek
 • Je leert makkelijker los te laten, ontspannen.
 • Je begrijpt de principes van meditatie.
 • Je begrijpt en ervaart moeiteloosheid.
 • Je maakt contact met de rust en stilte in jezelf.

Mindfulness & Open Focus bij Gijs

Gijs Tecklenburg Open Focus

 

Nadat ik bij dr. Les Fehmi in Princeton (V.S.) de opleiding voor Open Focus trainer had gevolgd was ik heel enthousiast. Ik zag hoe de Open Focus theorie ook veel toevoegde aan de mindfulnesstraining. Ik ben daarom vrijwel direct elementen van Open Focus gaan integreren in de mindfulnesstrainingen. En dat bleek goed te werken en was bijzonder verhelderend. Omdat ik zag dat het zo’n mooie aanvulling is ben ik vanaf 2014 nascholing over mindfulness & Open Focus gaan geven aan mindfulness trainers. Mooi om te zien hoe dat een eyeopener was voor trainers. Vanaf 2018 heb ik deze training bewerkt zodat die voor iedereen beschikbaar is.

Nieuwe inzichten

Mindfulness en Open Focus samen vormen een sterk koppel. Het mooie is dat je in de boeddhistische literatuur ziet dat ze onafscheidelijk zijn. Als een logische aanvulling geef ik daarom ook aandacht aan de Tibetaanse benaderingen vanuit Dzogchen en Mahamudra omdat die in zoveel aspecten samenvallen met Open Focus. Het is fijn om te zien hoe moderne wetenschappelijke inzichten samen gaan met traditionele wijsheid. Daar geniet ik van. Ook de hartcoherentie training is een benadering die vanuit moderne neurowetenschap is ontwikkeld maar deze technieken zijn ook al terug te vinden in de oude meditatie tradities. Ik ben in 2012 opgeleid als hartcoherentie trainer en integreer deze benadering graag in de training.

Het is fijn om te zien hoe deze integratie van benaderingen maken dat verschillende dingen op zijn plek vallen voor deelnemers en nieuwe inzichten ontstaan. Het brengt een steeds meer herkennen van deze eenvoudige waarheid: Stilte, innerlijk vrede: ze zijn simpelweg altijd aanwezig, voorbij de drukte in het hoofd. Hier weer contact mee maken is als thuiskomen. En dat is waar ik het voor doe.

Er is een presence, een stilte, die eenvoudig is. Er is geen doener, geen schepper van deze stilte. Het is simpelweg in jou, met jou.

Mooji

Mindfulness & Open Focus

De training Mindfulness en Open Focus is in een prachtig stilte gebied, landgoed Bleijendijk in Vught. Het Jagershuis, al ruim 10 jaar onze trainingslocatie, is een oase van rust.

Open Focus Bleijendijk
complete inhoud van de training

/ 4 bijeenkomsten van 2,5 uur en 1-daagse bijeenkomst op landgoed Bleijendijk
/Inclusief uitgebreide online leeromgeving met de volledige Open Focus training ter waarde van €147
/ Een pakket mp3 bestanden met gesproken oefeningen om te downloaden
/ Syllabus

Tijdsinvestering

Training op locatie: 4 x 2,5 uur + 1 dag
Meditatie-oefeningen: 25 minuten per dag

Kosten

315 euro

De mindfulness & open focus training vind ik één van de mooiste trainingen die Gijs aanbiedt. Daar waar de aandacht meestal vernauwd is, word je met open focus uitgenodigd je aandacht te openen voor de ruimte waarin en waaruit alles bestaat. Dit is een geheel nieuw perspectief, één waarvan ik blij word en me een gevoel van openheid, ontspanning en rust geeft.

Ik zie het als iets heel wezenlijks, diepgaander dan slechts een vorm van aandacht, maar een fundament waarmee je het leven als veel ruimer en rijker kunt ervaren, en bovenal met een diep vertrouwen.

Gijs begeleidt dit op een zeer integere, professionele en toegankelijke wijze, waarin hij wetenschappelijke inzichten en verwijzingen naar spirituele tradities combineert.

Ingrid

Ik heb bijzonder genoten van deze cursus : compact, informatief , meteen ervaarbaar en toepasbaar. Een prachtige aanvulling en verdieping van  Mindfulness.

Dank je wel voor je nieuwsgierigheid die je op het spoor gebracht heeft van Open Focus waardoor ook ik er kennis mee heb kunnen maken.

Peter Weterings

In deze training leerde ik in korte tijd hoe ik mijn stress kan verlagen. Door uit te zoomen op momenten dat ik te ver ingezoomd ben. Door me op die momenten te verbinden met de wereld ervaar ik een rustgevende heelheid.

Marian van den Heuvel