Home > Over mij

Over Mij

Nadat ik 40 jaar geleden kennismaakte met meditatie is het een rode draad in mijn leven gebleven. Het opende een deur naar zo’n bijzondere rust en ruimte dat ik daar steeds meer tijd voor ben gaan vrijmaken. Gaandeweg ontbrandde er een steeds groter verlangen naar helemaal thuis zijn in deze stilte, naar God. Ik zocht, las van alles, beoefenende verschillende vormen van meditatie en volgde vele maanden meditatieretraites. Maar er bleef een essentie missen.

Gijs-Teklenburg-Mooji
Foto Gijs Open Focus

Sri Mooji

In 2011 was ik zo gelukkig om Mooji te ontmoeten. Sri Mooji is een spirituele
gigant, een levende Boeddha. Deze ontmoeting had een beslissende invloed. Sindsdien ben ik leerling van hem vanuit een diepe dankbaarheid. Ieder jaar probeer ik tijd bij hem door te brengen. Vanuit deze inspiratie geef ik trainingen.

Mindfulness

Ik werkte zo’n 20 jaar binnen de ambulante GGZ, waarvan 15 jaar ook in krisisinterventie. In 2006 introduceerde ik de mindfulnesstrainingen binnen de GGZ in Den Bosch. Kort daarna startte ik mijn eigen praktijk.

Sinds die tijd gaf ik individuele psychotherapie en groepstrainingen. Individueel werk ik nu alleen nog met psychedelische therapie. Inmiddels verzorgde ik meer dan 180 acht-weekse mindfulness-trainingen voor groepen, naast vele individuele trainingen. In de loop van de tijd is daar een heel scala aan vervolgtrainingen, retraites en ook workshops voor mindfulnesstrainers en andere professionals bijgekomen. Onder andere de Open Focus training, de compassietraining, de ACT, Interpersonal Mindfulness, Mindfulness & Open Focus, de Jaartrainingen, Breathwork, de hartcoherentie training en neurofeedbacktrainingen. Die verscheidenheid verrijkt iedere training op zich weer.

In de zeventien jaar dat ik meditatie trainingen geef hebben die steeds meer aan helderheid, eenvoud en effectiviteit gewonnen. Ik heb geleerd waar de struikelblokken liggen en hoe ik je op een gemakkelijke manier op weg kan helpen. Je mag een nuchtere en goed onderbouwde benadering verwachten.

Open Focus

In 2010 ging ik naar Princeton (V.S.) om de opleiding tot Open Focus trainer
te volgen en introduceerde ik de Open Focus training in Nederland. Het is een
bijzonder waardevolle benadering. Ik heb dan ook in de loop van de jaren elementen van Open Focus in al mijn trainingen geintegreerd.

Eenvoud en moeiteloosheid

In mijn begeleiding van meditaties zijn eenvoud en moeiteloosheid het fundament. Geen complexe oefeningen en stappen plannen, maar een zachte en heel directe benadering. Dat opent de deur naar de ontdekking dat je ieder moment volkomen thuis bent. Nu. Mensen ervaren mijn houding als nuchter, pragmatisch en to the point, met lichtheid. The present is a present. Spiritualiteit is wezenlijk voor me. Het is een eenvoudige en nuchtere spiritualiteit. Er is niets wat me zo blij maakt als wanneer ik zie dat iemand in de stilte in zichzelf weer thuis komt, ziet wat werkelijk is en daarin kan ontspannen en zo het worstelen en het jagen kan los laten. Dat geeft een diepe vervulling en dat is waar ik het voor doe.

In de samenleving

Alles wat ik deel heb ik geleerd van mijn leraren en ik hoop dat ik daarmee iets
doorgeef wat helderheid brengt. In de trainingen deel ik dat waarvan ik in mijn
eigen leven heb ervaren dat het waardevol en kostbaar is. Zo dragen we samen ook bij aan het aanpakken van de problemen in onze samenleving. Als wij als mensen veranderen, verandert onze samenleving.

Handtekening Gijs

Naast de opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige (Hogeschool Breda), studeerde ik maatschappelijk werk aan de HSA, theologie aan de Katholieke Universiteit Brabant en de lerarenopleiding ( Hogeschool Utrecht).

Daarnaast volgde ik diverse opleidingen in het kader van bij- en nascholing. Onder andere, mindfulness trainer (2006, Ger Schurink en Noud de Haas), mindfulness & psychotherapy (Ronald D. Siegel, 2012), mindfulness-based stress reduction in mind-body medicine (Jon Kabat-Zinn en Saki Santorelli, 2014), een intensieve training transactionele analyse, Acceptance and Commitment Therapy (Jaqueline A-Tjak en Ingrid Postma 2008, Gijs Janssen 2012), compassietraining MBCL (Frits Koster & Erik v/d Brink, 2012/2013), Insight Dialogue (Gregory Kramer en Phyllis Hicks, 2009, 2012, 2014, Bart van Melik, 2013, Gregory Kramer 2020), Interpersonal Mindfulness trainer (Phylis Hicks en Florence Meyer 2017), hartcoherentie training (Kees Blase, Hartfocus 2012), EMDR (2009), wandelcoaching (Bivt, 2018), Transformational breath (Annette Weers, 2023) en opleidingen tot neurofeedbacktrainer (Zengar, 2007, 2010) en neurofeedbacktrainer bij Sue en Siegfried Othmer (Munchen 2009). Bij Les Fehmi volgde ik de opleiding tot Open Focus trainer en tot Full Synchrony neurofeedbacktrainer (Princeton V.S., 2010 en 2019)

Ik heb gewerkt voor:

Open Focus klantenlogos