Druk druk druk is geen gebrek aan tijd, maar een tekort aan aandacht
3 februari 2022
naar een ruimer bewustzijn, voor een nieuwe tijd, deel 1

 
We leven in een wereld waar we worden gebombardeerd met prikkels. Een stortvloed vanuit social media, vanuit werkomgevingen waar een scala aan afleidingen is, met een hoofd wat zich niet meer kan concentreren. Er dondert continu een tsunami van informatie over ons heen.

Je zou zeggen, genoeg is genoeg. Dus als je eventjes vrije tijd hebt, fijn om even niks te hebben. Maar als we even tijd vrij hebben storten we ons juist op nog méér informatie. Facebook, Instagram, Whatsapp, Signal, Nu.nl en andere nieuwssites… het houdt niet op!

We zijn geobsedeerd door onze social media en nieuws sites. Dat is ook niet zo gek, want deze media doen er alles aan om je aandacht vast te houden. Daar betalen de adverteerders tenslotte voor. En die aandacht binden, dat lukt. We zijn er min of meer aan verslaafd.

Wat is het voor soort aandacht waarin we een groot deel van onze tijd functioneren?

Onze aandachtsspanne of vasthoudendheid van de aandacht is gemiddeld genomen flink afgenomen. Ook de gerichtheid is niet erg sterk. Onze aandacht is vaak verstrooid. De aandacht is honderden malen per dag afgeleid door dingen om je heen.

De kwaliteit van onze aandacht is veranderd. Dat wil niet zeggen dat we niet meer kúnnen focussen, maar dat dat in onze huidige leefomgeving erg moeilijk is.
De focus is kortdurend, vluchtig en er is daardoor meestal geen sprake van dat je werkelijk opgaat in dat waar je mee bezig bent, er is geen flow. Te veel afleiding, te veel schakelen.

Binnen de theorie van Open Focus wordt de vorm van aandacht waarin je dan functioneert een vernauwd-objectiverende vorm van aandacht genoemd.

Deze vorm van aandacht gaat per definitie samen met gevoelens van onrust en spanning.

In dit vernauwde bewustzijn, deze vernauwde aandacht, zit je gevangen in je denken en emoties, in een maalstroom. Je wordt gemakkelijk meegesleurd. Je ervaart jezelf als apart en gescheiden van de wereld om je heen. Een wereld waar je van afhankelijk bent om te overleven maar die tegelijk ook bedreigend is door ziekte, armoede en de dood.
En je zoekt het geluk ergens in die wereld. Een wereld waar niets blijft en alles steeds veranderd.

In onze samenleving zijn we verslaafd aan deze vernauwd-objectiverende aandacht. Dat kleurt onze samenleving. We functioneren op een gespannen onrustige manier, altijd onderweg of trachtend om te ontsnappen aan wat je ervaart. Niet thuis in dit moment, altijd onderweg.

Zowel in de mindfulnesstraining als in de Open Focus training cultiveren we twee vormen van aandacht: open aandacht en geabsorbeerd-gerichte aandacht. Omdat die tot een andere beleving van de werkelijkheid leiden.

Open aandacht gaat samen met een gevoel van ruimte, vrijheid en ontspanning.
Geabsorbeerd-gerichte aandacht gaat samen met een grote focus en een gevoel van flow en kalmte.

Wanneer je leert om welbewust naar deze vormen van aandacht te schakelen, dan heb je geleerd om uit de gespannen onrust en het gevoel van een maalstroom te stappen wat nou eenmaal samengaat met een vernauwd-objectiverende aandacht.

Dat noemen we bewustzijns- of aandacht training.

Hoe je met anderen en met de wereld omgaat wordt voornamelijk bepaald door hoe je de werkelijkheid ervaart. En dat hangt samen met de vorm van aandacht/ bewustzijn die aanwezig is.

De exploiterende manier waarop we met de wereld omgaan valt niet meer vol te houden. Daarom vraagt deze tijd om een nieuw bewustzijn.
We gaan anders met de wereld en onszelf om als we die anders ervaren. Deze tijd vraagt daarom om een meer omvattend, verbonden en open bewustzijn.

Ik hoop dat deze trainingen en workshops daaraan bijdragen. En daarmee aan een samenleving die niet wordt gedreven door de maalstroom van afkeer en begeerte, maar die rust in compassie, verbondenheid, innerlijke rijkdom en vrede.

Hartelijke groet,
Gijs